Tuesday, 26 July 2011

oh Ramadhan al-Mubarak

ohoihoiiii orang kampung dan bandar, Ramadhan menjelma lagi!!

as a Muslim, I was so excited to welcome Ramadhan..

It is the Islamic month of fasting, in which participating Muslims refrain from eating and drinking and is intended to teach Muslims about patience, humility, and spirituality.

Bercakap tentang Ramadhan, banyak kenangan yang boleh dikongsikan especially kenangan noty-noty di zaman ribena dan zaman otak senteng mahupun jahiliah..hahaha...ingat lagi masa belum akil baligh..mesti curi-curi buka fridge pastu tonggang air selaju yang mungkin ngelak dari kena "gotcha!!"..hehehe..

Time belajar di Perak yang tidak mungkin ku lupakan..mulanya aku dan roomates mahu teman seorang roomate yang uzur untuk drive-thru McD (baiknya kitorang sanggup teman kan okey..)..lepas terbau keenakan fries dan burger yang enak..bertambah kencang iman aku bila melihat air milo aisss..huiishhh..berbekalkan iman yang senipis tisu..kitorang boleh ajak u-turn untuk drive-thru skali lagi..akak kt kaunter tu pun buat muka pelik..nasib baik india..fuhhhhh....lepas kekenyangan perut kehadapan dan sendat, terasa menyesal tak sudah pula..berdosanya aku ya Tuhan....tapi sekarang tidak lagi ya...dah insaf and i'm stronger than before..teehee...

Wahai rakan-rakanku, jangan follow tabiat xsenonoh aku di zaman jahiliah tu okay..follow blog aku tak apa...weeeee...

Abu Hurairah menyatakan, Rasulullah S.A.W. bersabda:
Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuninya segala dosanya yang telah lalu. - Diriwayat oleh imam Nasai'e, Ibn majah, Ibn Habban dan Baihaqi-

Alhamdulillah, moga segala dosa besar mahupun kecil yang lalu sentiasa diampuni Allah S.W.T dan moga diri ini terus dilimpahkan kurnia dan hidayah..amin...

For those yang belum ganti posa tu, haa..ada lagi beberapa hari je lagi..so gantilah kalau tak nak bayar fidyah.. ; ) pada sesiapa yang terasa nk kuruskan badan tu (ehemm..ehemmmmm..hukhuk), so ini lah masanya!! sambil menyelam minum air..ehh....

Lastly, SELAMAT BERPUASA YA!! chill...


2 comments:

Etong said...

salam ramadhan :)

ohTeeka said...

etong: yeah..salam ramadhan juga! thanks b my follower and reader!!