Tuesday, 23 August 2011

Oh no..!!tak nak tengok kalendar

Tik Tok
Tik Tok

Hanya 10hari sahaja lagi
Sebelum berakhirnya summer holiday selama 3 bulan

After 10days, I have to undergo internship and at the same time, I must complete the thesis..*harharhar*

OH NO...!!!


22 August 2011 yang suram muram

This is the way you left me..I am not pretending..no hope no love no glory..no happy ending..soobss

Aku bukan sedang mengalami kegagalan dalam percintaan..tapi meratapi pemergian myonlydeardaughterrabbit, Kiko! Kiko is a rabbit..she is really adorable, cute, healthy, active and okey-dokey.  Namun, dia telah pergi meninggalkan aku sekeluarga secara mengejut without any signs that she will leave us forever.  Oh Kiko! 

Kiko yang aku beli di Kajang pada usianya dua bulan (September 2010), hampir setahun aku jaga dia dengan penuh kasih sayang..makan minum dijaga rapi..dibelai dan dimanjakan..namun apabila sudah tiba ajalnya...semua itu hilang dalam sekelip mata. 

My adorable daughter : (

My only daughter

Air mata mengalir bagaikan air terjun tiap kali melihat gambar Kiko..dan yang paling membuatkan aku tersedu...

video

p/s: Kiko, i love you and will not forget you!muahhhh

Monday, 22 August 2011

Apa itu dermatitis??

Assalamualaikum...hari ini genap 22hari kita berpuasa..alhamdulillah..

For this entry, aku nak share la dengan you'ols sikit tentang dermatitis since gua dah terkena beb!haha..

Dermatitis berasal dari bahasa Greek dimana derma = skin/kulit while -itis = inflammation/radang

Situasi nya begini ya ibu-ibu bapak-bapak sekalian,

Kaki ku gatal-gatal pastu tangan pun gatal-gatal mengaru kaki yang gatal-gatal oleh itu kaki pun menjadi kemerah-merahan akibat gatal-gatal dan itu lah antara gejala penyakit DERMATITIS! Lepas acara garu-mengaru dijalankan,I was found the small red bumps about 1cm in size on my legs.

Memang tak dinafikan stress sungguh melihat keadaan kaki ku ini..nak kata aku ada alergi pada seafood mahupun bahan-bahan pencuci, before this okay j pun..paling stress apabila ia mula meninggalkan parut..haishh..sabar j la kan..mudah-mudahan cepat la sembuh kaki aku ni dengan berbekalkan usaha aku makan dan menyapu ubat tepat pada masanya..propa sungguh..hep!!

Gambar hiasan: ini contoh dermatitis..tapi aku tak ada teruk camni.alhamdulillah

Memang gatal beb, time tengah tidur nyenyak pun boleh duk terasa gatal-gatal lagi..dan tangan pun automatik la turun ke kaki..itu yang buatkan kulit jadi bertambah merah dan teruk.  Yang paling menakutkan, ia semacam nak melarat ke pinggang da ni..terasa kegatalan itu pada saat ini..OH NO!! 

Dermatitis ada banyak kategori dan boleh jadi lebih teruk dari gambar di atas...kalau you'ols nak tengok macam mana teruknya apabila dijangkiti dermatitis ni..you'ols boleh la ke google.com and taip dermatitis then click images..dari situ you'ols boleh lihat pelbagai bentuk, rupa mahupun permandangan hasil dari peradangan kulit a.k.a dermatitis ini..aku tak da kesanggupan untuk upload semua itu..teeheee...silakan ke google, yahoo ataupun bing sekarang..

Okay.terima kasih meluangkan masa! chioww!adehh laa


Friday, 5 August 2011

5years++ ago

This entry is like syok sendiri's entry(WARNING: quite annoying)..I found my picture when I was 18 years old..picture taken at UiTM Seri Iskandar with my bestie, Mieda..you know why I was so excited??that's the only picture when I was 18 years old that I have..urghh..so grateful!!..hahaa..sounds like ciwi right..but who cares..teehee...wanna see it??

taadaa...hahaha...let's laugh out loud together!!...okey..PANNGGGG!!

now I could sleep in peace.do not disturb..apahal lu!

Tuesday, 2 August 2011

Korean Drama

Look at my eyes(buat-buat nampak je..hehe)...I'm not a big fan of Korean drama but I've to  admit that I really like to watch Korean dramas.  Antara yang menjadi pujaan hati aku adalah Full House, Winter Sonata, Coffee Prince, Princess Hours, Autumn in My Heart dan My Girl.


Full House..I couldn't stop laughing and crying


Coffee Prince...matched together..both of them are so shweett

yang lain-lain tak penah tonton....ngee..

Bila tonton cita korea ni kan, hati aku bagaikan nasi bertukar menjadi bubur..tetiba je mata ni bergenang lalu tik tik tik...hujan membasahi bumi..nampak sangat hati tisu aku ni..wuwuwuu..then bila ada beberapa scene romantis..maka hati aku berbunga-bunga rasa macam nak menari..hati aku boleh menari okay..hahaha..

Pastu, semua hero dalam drama romantik habis..punyalah gentleman, berkorban apa saja, setia sampai mati punya olang dan yang penting kaya bukan sikit-sikit hoii (amboi, materialistik juga aku ni ey..) indahnya kalau ada boyfriend begituu..teehee..sila berhenti berangan sekarang!

Baiklah. Sambung berangan dalam mimpi pulak..haii laaaahhhh....nyam nyamnyam nyam...

Monday, 1 August 2011

Sahur...

Assalamualaikum..
hampa suma sudah sahur??or hampa selalu missed sahur disebabkan liat untuk bangun dari mimpi yang enak??hehehe..

Tau kan sahur itu adalah sunnah. Sekalipun ia tak diwajibkan, namun amat-amat digalakkan.  Hampa tau, perbezaan antara puasa kita dan puasa ahli kitab/yahudi adalah makan sahur.  So, cuba wajibkan diri hampa suma untuk cuba bangun makan sahur..tak semestinya hampa kena makan nasi jaa..it can be anything tauu..mengikut sunnah, makan kurma pun sudah okey..

Dulu time aku duk hostel, sahur aku adalah roti gardenia,kekadang megi pun aku bedal jaa..paling malas aku minum air pastu zzZZzz...hahahah..semua nak cepat dan segera ja time tu...sayang sangat dengan tilam dan bantal yang empuk..hai lahh Atikah..

Selamat bersahur dan berpuasa everyone!

Thursday, 28 July 2011

A Man with Big Head

Have you ever heard the story about Sain Mumtaz and Joseph Merrick?? with wide open eyes , flower nose and foul-smelling mouth
           
                 If your answer is NO, you are encouraged to read this entry..tidak wajib sangat.teeheee

For your information, Sain Mumtaz has the most extraordinary big head.  If you ask me "How come??"  I'm so sorry because what is causing its extreme growth is totally mystery.  Kuasa Tuhan tiada siapa boleh halang bukan..Sain Mumtaz berasal dari Lahore, Pakistan dan sudah berumur 18tahun..dari kecil, keluarga dia tak pernah cuba dapatkan medical intervention..iyalah, mereka bukan dari keluarga yang senang lenang dan Pakistan bukan seperti Malaysia yang lengkap segala-galanya..syukur.Alhamdulillah.


Susah nak describe keadaan Sain Mumtaz..Masyaallah..Subhanallah..Inilah dia Sain Mumtaz..ramai orang takut bila tengok dia especially kanak2 lah kan..tapi hampir setiap hari mesti ada saja orang yang akan datang ke rumah dia semata-mata nak tengok sendiri keadaan insan istimewa bernama Sain Mumtaz ini (sila langgan&layan Discovery Channel tau..berbaloii-baloi)

Dia disahkan menderita akibat Proteus syndrome..sama seperti Joseph Merrick yang lebih dikenali sebagai "Elephant Man"(lihat gambarajah dibawah). 


Joseph Merrick juga menderita sindrom yang sama dan meninggal dunia seawal usia 27tahun (1890).  Kulit dia kelihatan tebal dan berketul-ketul, dia ada ketumbuhan di bibir, dan tulang tumbuh pada dahinya.   

According to reliable sources,  Proteus syndrome is a congenital disoder that causes skin overgrowth and atypical bone development, often accompanied by tumors over half the body.  Hanya lebih kurang 200 kes sahaja yang dijumpai di seluruh dunia dan dalam 120 orang sahaja yang masih hidup dengan keadaan begitu..I mean alive with proteus syndrome.



Okey..back to Sain Mumtaz..dia juga seperti kita juga, mahu masa depan secerah mentari, bercita-cita untuk run rickshaw business dan juga ingin berkahwin dan memiliki keluarga sendiri..tapi dia sedar tak mudah nak gapai semua itu. Dia juga anggap apa yang terjadi ni sebagai satu sumpahan ke atas dirinya.

Inilah kerja yang dilakukan setiap hari iaitu mengemis..selalunya ayah Sain akan teman ke pekan untuk mengemis kerana takut ada orang akan menyamun anaknya...inilah yang dikatakan kasih ibu membawa ke syurga, kasih bapa membawa bahagia...kalau aku kaya, aku bagi duit banyak2 kt dia..


Pakar-pakar mula memikirkan apakah yang terbaik untuk insan bernama Sain Mumtaz ini. 

Itu sahaja entry untuk kali ini..see you again!

Tuesday, 26 July 2011

oh Ramadhan al-Mubarak

ohoihoiiii orang kampung dan bandar, Ramadhan menjelma lagi!!

as a Muslim, I was so excited to welcome Ramadhan..

It is the Islamic month of fasting, in which participating Muslims refrain from eating and drinking and is intended to teach Muslims about patience, humility, and spirituality.

Bercakap tentang Ramadhan, banyak kenangan yang boleh dikongsikan especially kenangan noty-noty di zaman ribena dan zaman otak senteng mahupun jahiliah..hahaha...ingat lagi masa belum akil baligh..mesti curi-curi buka fridge pastu tonggang air selaju yang mungkin ngelak dari kena "gotcha!!"..hehehe..

Time belajar di Perak yang tidak mungkin ku lupakan..mulanya aku dan roomates mahu teman seorang roomate yang uzur untuk drive-thru McD (baiknya kitorang sanggup teman kan okey..)..lepas terbau keenakan fries dan burger yang enak..bertambah kencang iman aku bila melihat air milo aisss..huiishhh..berbekalkan iman yang senipis tisu..kitorang boleh ajak u-turn untuk drive-thru skali lagi..akak kt kaunter tu pun buat muka pelik..nasib baik india..fuhhhhh....lepas kekenyangan perut kehadapan dan sendat, terasa menyesal tak sudah pula..berdosanya aku ya Tuhan....tapi sekarang tidak lagi ya...dah insaf and i'm stronger than before..teehee...

Wahai rakan-rakanku, jangan follow tabiat xsenonoh aku di zaman jahiliah tu okay..follow blog aku tak apa...weeeee...

Abu Hurairah menyatakan, Rasulullah S.A.W. bersabda:
Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuninya segala dosanya yang telah lalu. - Diriwayat oleh imam Nasai'e, Ibn majah, Ibn Habban dan Baihaqi-

Alhamdulillah, moga segala dosa besar mahupun kecil yang lalu sentiasa diampuni Allah S.W.T dan moga diri ini terus dilimpahkan kurnia dan hidayah..amin...

For those yang belum ganti posa tu, haa..ada lagi beberapa hari je lagi..so gantilah kalau tak nak bayar fidyah.. ; ) pada sesiapa yang terasa nk kuruskan badan tu (ehemm..ehemmmmm..hukhuk), so ini lah masanya!! sambil menyelam minum air..ehh....

Lastly, SELAMAT BERPUASA YA!! chill...


Thursday, 21 July 2011

i am a new blogger!

Assalamualaikum

sudah lama terlintas di lubuk hati untuk memiliki blog sndri..before this selalu follow blog orang lain je kan..why not i try create blog sendiri..its not hard pun kan..heheee~amboi.blagak..

first of all, i would like to introduce myself....
my name is Nor 'Atikah bt Abd Aziz and i am 23 years old..
annnddd..this is my picture..


me..tak secantik bloggers yg lain..sobss..